Rabu, 4 Mac 2009

P. RAMLEE TAHU LEBIH AWAL ?

Agaknya memang Seniman P. Ramlee dah tahu perangai mereka. Maka dijadikan cerita LAKSAMANA DO RE ME dalam tahun 1972. Al-kisahnya:-

Untuk mencapai cita-cita jahat Menteri Pasola, anakanda kepada Sultan Pasir Dua Butir diculik dan disimpan ditempat yang tidak diketahui dan menawarkan ganjaran lumayan kepada Puteri itu jika mengahwininya. Kerana tamak kuasa dan busuk hati Menteri Pasola telah memusnahkan semua kemudahan Kerajaan Pasir Dua Butir. Pemerintahan Pasir Dua Butir terpaksa menjalankan pemerintahannya dibawah pokok dan bersidang bersama dengan exconya disitu, kerana angkara durjana Menteri Pertahanan Pasola. P. Ramlee mengingatkan kita lagi bahawa: Maka datanglah Laksamana Do Re Me memberi bantuan dan memusnahkan kejahatan Menteri Pasola dan mengembalikan Anakanda Sultan kepada Sultan Pasir Dua Butir. Akhirnya setelah kejahatan dihapuskan maka aman sejahteralah Negeri Pasir Dua Butir itu.
Layak benarlah P. Ramlee dianugerahkan Seniman Agung kerana apa yang beliau cetuskan dilayar perak benar-benar berlaku hari ini. Maka satu kajian harus dibuat mengenai Pemikiran beliau tentang Politik khususnya Alif tendang mim, nun tendang wau – sarkas’.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan